# Global Edge Placement Paper For Graduates Part-1

**1.If the number 481 * 673 is completely divisible by 9, then the smallest whole number in place of * will be:**

A.2

B.5

C.6

D.7

E.None of these

Ex:Sum of digits = (4 + 8 + 1 + x + 6 + 7 + 3) = (29 + x), which must be divisible by 9.

Therefore, x = 7.

**2.3897 x 999 = ?**

A.3883203

B.3893103

C.3639403

D.3791203

E.None of these

EX:3897 x 999 = 3897 x (1000 – 1)

= 3897 x 1000 – 3897 x 1

= 3897000 – 3897

= 3893103.

**3.Sakshi can do a piece of work in 20 days. Tanya is 25% more efficient than Sakshi. The number of days taken by Tanya to do the same **

**piece of work is:**

A.15

B.16

C.18

D.25

Ex:Ratio of times taken by Sakshi and Tanya = 125:100 = 5:4.

Suppose Tanya takes x days to do the work.

5 : 4 :: 20 : x ⇒ x =(4 x 20)/5

⇒ x = 16 days

Hence, Tanya takes 16 days to complete the work.

**4.A and B together can do a piece of work in 30 days. A having worked for 16 days, B finishes the remaining work alone in 44 days. In **

**how many days shall B finish the whole work alone?**

A.30 days

B.40 days

C.60 days

D.70 days

Ex:Let A’s 1 day’s work = x and B’s 1 day’s work = y.

Then, x + y =1/30 and 16x + 44y = 1.

Solving these two equations, we get: x =1/60 and y =1/60

Hence, B alone shall finish the whole work in 60 days.

**5.A train left station at A hour B minutes. It reached station Y at B hour C minutes on the same day, after travelling C hours A **

**minutes (clock shows time from 0 hours to 24 hours). Number of possible value of A is?**

A.0

B.1

C.2

D.3

Ex:A hours + C ours = B hours …..(i)

A, C and B cannot have values greater than or equal to 24

B minutes + A minutes = C minutes …..(ii)

Looking at two equation, we get no value of A satisfies both equation.

**6.An aeroplane covers a certain distance at a speed of 240 kmph in 5 hours. To cover the same distance in 5/3 hours, it must travel **

**at a speed of:**

A.300 kmph

B.360 kmph

C.600 kmph

D.720 kmph

Ex:Distance = (240 x 5) = 1200 km.

Speed = Distance/Time

Speed =1200/(5/3)km/hr

∴ Required speed = 1200 x (3/5)km/hr = 720 km/hr

**7.A merchant marks his goods up by 75% above his cost price. What is the maximum % discount that he can offer so that he ends up **

**selling at no profit or loss?**

A.75%

B.46.67%

C.300%

D.42.85%

Ex:Let us assume that the cost price of the article = Rs.100

Therefore, the merchant would have marked it to Rs.100 + 75% of Rs.100 = 100 + 75 = 175.

Now, if he sells it at no profit or loss, he sells it at the cost price.i.e. he offers a discount of Rs.75 on his selling price of

Rs.175

Therefore, his % discount = (75/175) x 100= 42.85%

**8.The average weight of a class of 24 students is 36 years. When the weight of the teacher is also included, the average weight **

**increases by 1kg. What is the weight of the teacher?**

A.60 kgs

B.61 kgs

C.37 kgs

D.None of these

Ex:The average weight of a class of 24 students = 36 kgs.

Therefore, the total weight of the class = 24 x 36 = 864 kgs

When the weight of the teacher is included, there are 25 individuals.

The average weight increases by 1kg. That is the new average weight = 37 kgs.

Therefore, the total weight of the 24 students plus the teacher = 25 x 37 = 925

Weight of the teacher = Weight of 24 students + teacher – weight of 24 students = 925 – 864 = 61 kgs

**9.Ayesha’s father was 38 years of age when she was born while her mother was 36 years old when her brother four year younger to her **

**was born. What is the difference between the ages of her parents?**

A.2 years

B.4 years

C.6 years

D.8 years

Ex:Mother’s age when ayesha’s brother was born = 36 years.

Father’s age when Ayesha’s brother was born = (38 + 4) = 42 years.

So, required difference = ( 42 – 36 ) years = 6 years.

**10.Two number are in the ratio 3 : 5. If 9 is subtracted from each, the new numbers are in the ratio 12 : 23. The smaller number is:**

A.27

B.33

C.49

D.55

Ex:Let the numbers be 3x and 5x.

Then, (3x – 9)/5x – 9=12/23

⇒ 23(3x – 9) = 12(5x – 9)

⇒ 9x = 99

⇒ x = 11.

∴ The smaller number = (3 x 11) = 33.

(135)