Skip to Content

TheBlogReaders.com

Salesforce.com, PHP, MySQL, Javascript, Ajax, Htacces

HCL Placement Paper For Freshers part-1

Be First!
by February 26, 2016 HCL, Placement Papers with Answers

hcl 11. What is the 8th term in the series 1,4, 9, 25, 35, 63, . . .

Sol:
1, 4, 9, 18, 35, 68, . . .
The pattern is
1 = 21 – 1
4 = 22 – 0
9 = 23 + 1
18 = 24 + 2
35 = 25 + 3
68 = 26 + 4
So 8th term is 28 + 6 = 262

2. USA + USSR = PEACE ; P + E + A + C + E = ?

Sol:
3 Digit number + 4 digit number = 5 digit number. So P is 1 and U is 9, E is 0.
Now S repeated three times, A repeated 2 times. Just give values for S. We can easily get the following table.

USA = 932
USSR = 9338
PEACE = 10270
P + E + A + C + E = 1 + 0 + 2 + 7 + 0 = 10

3. In a cycle race there are 5 persons named as J, K, L, M, N participated for 5 positions so that in how many number of ways can M make always before N?

Sol:
Say M came first. The remaining 4 positions can be filled in 4! = 24 ways.
Now M came in second. N can finish the race in 3rd, 4th or 5th position. So total ways are 3 x 3! = 18.
M came in third. N can finish the race in 2 positions. 2 x 3! = 12.
M came in second. N can finish in only one way. 1 x 3! = 6
Total ways are 24 + 18 + 12 + 6 = 60.

Shortcut:
Total ways of finishing the race = 5! = 120. Of which, M comes before N in half of the races, N comes before M in half of the races. So 120 / 2 = 60.

4. If POINT + ZERO = ENERGY, then E + N + E + R + G + Y = ?

Sol:
4 digit number + 5 digit number = 6 digit number. So E = 1, P = 9, N = 0
Observe R + 0 = G. But R = G not possible. 1 + R = G possible. So R and G are consecutive. G > R.
1 + I = R, So I and R are consecutive. R > I. i.e., G > R > I. and G, R, I are consecutive. Now O + T should give carry over and O + Z also give carry over. So O is bigger number. Now take values for G, R, I as 8, 7, 6 or 7, 6, 5 etc. and do trial and error.

POINT = 98504, ZERO = 3168 and ENERGY = 101672.
So E + N + E + R + G + Y = 1 + 0 + 1 + 6 + 7 +2 = 17

5. There are 1000 junior and 800 senior students in a class. And there are 60 sibling pairs where each pair has 1 junior and 1 senior.1 student is chosen from senior and 1 from junior randomly.What is the probability that the two selected students are from a sibling pair?

Sol:
Junior student = 1000
Senior student = 800
60 sibling pair = 2 x 60 = 120 student
Probability that 1 student chosen from senior = 800
Probability that 1 student chosen from junior = 1000
Therefore,1 student chosen from senior and 1 student chosen from junior
n(s) = 800 x 1000 = 800000
Two selected student are from a sibling pair
n(E) = 120C2 = 7140
Therefore
P(E) = n(E)/n(S) = 7140?800000

6. SEND + MORE = MONEY. Then what is the value of M + O + N + E + Y ?

Sol:
Observe the diagram. M = 1. S + 1 = a two digit number. So S = 1 and O cannot be 1 but 0. Also E and N are consecutive. Do trial and error.

SEND = 9567, MORE = 1085, MONEY = 10652
SO M + O + N + E + Y = 1 + 0 + 6 + 5 + 2 = 14

7. A person went to shop and asked for change for 1.15 paise. But he said that he could not only give change for one rupee but also for 50p, 25p, 10p and 5p. What were the coins he had ?

Sol:
50 p : 1 coin, 25 p : 2 coins, 10 p: 1 coin, 5 p : 1 coin, Total: 1.15 p

8. 1, 1, 2, 3, 6, 7, 10, 11, ?

Sol:
The given pattern is (Prime number – consecutive numbers starting with 1).
1 = 2 – 1
1 = 3 – 2
2 = 5 – 3
3 = 7 – 4
6 = 11 – 5
7 = 13 – 6
10 = 17 – 7
11 = 19 – 8
14 = 23 – 9

9. A Lorry starts from Banglore to Mysore At 6.00 a.m, 7.00 a.m, 8.00 a.m…..10 p.m. Similarly another Lorry on another side starts from Mysore to Banglore at 6.00 a.m, 7.00 a.m, 8.00 a.m…..10.00 p.m. A Lorry takes 9 hours to travel from Banglore to Mysore and vice versa.
(I) A Lorry which has started At 6.00 a.m will cross how many Lorries.
(II) A Lorry which has started At 6.00 p.m will cross how many Lorries.

Sol:
I. The Lorry reaches Mysore by 3 PM so it meets all the Lorries which starts after 6 a.m and before 3 p.m. So 9 lorries. Also the Lorry which starts at night 10 p.m on the previous day at Mysore reaches Bangalore in morning 7 a.m. So it also meets that Lorry. So the Lorry which starts at 6:00 am will cross 10 Lorries.

II. The lorry which has started at 6 p.m reaches destination by 3 a.m. Lorries which start at the opposite destination at 10 am reaches its destination at 7 pm. So all the lorries which starts at 10 am to 10 pm meets this lorry . So in total 13.

10. GOOD is coded as 164 then BAD coded as 21.if ugly coded as 260 then JUMP?

Sol:
Coding = Sum of position of alphabets x Number of letters in the given word
GOOD = (7 + 15 + 15 + 4 ) x 4 = 164
BAD = (2 + 1 + 4) x 3 = 21
UGLY = (21 + 7 + 12 + 25) x 4 = 260
So, JUMP = (10 + 21 + 13 + 16) x 4 = 240

(99)

Previous
Next

Leave a Reply